Densitatea sânilor observată la mamografie reflectă proporția țesutului glandular și ductal în raport cu țesutul gras al sânului.
Femeile a căror mamografie evidențiază o densitate mare a sânilor de peste 50% (mai mulți sâni glandulari) au un risc mai mare de a dezvolta cancer de sân decât femeile ai căror sâni sunt mai puțin denși (sâni mai grași). Trebuie să fi făcut o mamografie pentru a-ti cunoaște densitatea.
În plus, radiologii pot avea mai multe dificultăți în detectarea cancerului la femeile cu densitate foarte mare a sânilor. Ocazional, pot fi solicitate teste suplimentare, cum ar fi o ecografie
Examenul clinic al sânilor poate oferi, de asemenea, informații suplimentare.
Femeile ar trebui să rămână vigilente pentru modificările sânilor lor și să-și consulte medicul dacă se observă o schimbare, chiar dacă mamografia este recentă.
Rapoartele mamografiilor de screening poate menționa densitatea sânilor.
Screeningul mamografic la fiecare 2 ani este recomandat pentru femeile care nu au alți factori de risc decât densitatea sânilor. Este posibil să acordați atenție anumitor factori de risc modificabili. De exemplu, densitatea sânilor poate scădea atunci când terapia hormonală este oprită.