Macrobiopsia poate fi efectuată ocazional folosind ultrasunete pentru a îndepărta un nodul sau pentru a obține o probă mai mare.
În cazul microcalcificărilor, a asimetriilor sau a zonelor de distorsiuni arhitecturale mici, insesizabile la palpare sau nevizualizate la ecografie, biopsierea precisă este dificilă sau imposibilă prin utilizarea ghidajului ecografic. Soluția, în aceste situații, o reprezintă biopsia cu vacuum asistată (VAB) stereotaxică, ghidată mamografic.
Stereotaxia este o procedură de localizare în spațiu a unei anomalii tisulare, în acest caz utilizându-se două incidențe mamografice pentru a permite computerului să localizeze microcalcificările în interiorul sânului, dar și pentru a evalua adâncimea și poziția acului, pentru o aspirație precisă și eficientă a țesutului care urmează să fie examinat în laborator
Biopsia cu sistem vacuum a fost inventată încă din 1995 (de către un inginer și un radiolog). Este folosită pe scară largă în toată lumea, conform indicațiilor din ghidurile de practică medicală.
Se face mai des sub stereotaxie pentru a analiza microcalcificari, noduli sau alte imagini vazute doar pe mamografie.
Când biopsia se face sub stereotaxie, femeia se întinde pe burtă pe o masă specială cu o gaură pentru a pune sânul. Radiologul localizează leziunea folosind raze X conectate la un computer și apoi efectuează biopsia. Radiologul folosește macrobiopsie asistată de vid cu un ac de mare calibre pentru a obține o probă suficientă. Anestezia locală asigură că procedura nu este dureroasă.
Pentru o biopsie efectuată sub tomosinteză, examinarea se face pe o masă specială care are o deschidere laterală. De cele mai multe ori, pacienta se trezește întinsă pe o parte. Când această poziție nu este posibilă, pacienta se găsește în poziție șezând. Toate echipamentele sunt amplasate în fața și în jurul pacientului. Radiologul și personalul lucrează de ambele părți ale ei. Anestezia locală asigură că procedura nu este dureroasă.
Când o leziune este vizibilă numai pe RMN, se va efectua o macrobiopsie asistată de vid folosind RMN.
Ce este biopsia sub ghidaj mamografic 3D vacuum asistată?
Biopsia cu ghidaj mamografic 3D vacuum asistată este o procedură medicală folosită pentru a preleva mostre de țesut din sân pentru a fi analizate în laborator. Această procedură este utilizată în special atunci când sunt identificate anumite modificări suspecte în sân la examinările imagistice, cum ar fi mamografia tridimensională.
Biopsia vacuum asistată cu ghidaj mamografic 3D este considerată cea mai eficientă metodă de diagnostic în cazul leziunilor suspecte vizibile doar mamografic, respectiv al microcalcificărilor și dezorganizărilor arhitecturale. Ea permite obținerea unor mostre mai mari de țesut printr-o inserare unică a acului de biopsie și aspirare.
Un aspect important al acestei tehnici este utilizarea unui sistem de vacuum, care ajută la stabilizarea țesutului sânului și la colectarea mostrelor într-un mod eficient și precis. Această tehnologie asigură prelevarea unei cantități adecvate de țesut pentru analiză ulterioară în laborator, ajutând la diagnosticarea corectă și la planificarea tratamentului adecvat, dacă este necesar.
Biopsia vacuum – asistată se efectuează în ambulatoriu, cu anestezie locală, este ușor suportată de către pacientă și nu necesită pregătire prealabilă.
Cum se efectuează efectiv biopsia sub ghidaj mamografic 3D?
Pacienta este așezată pe un fotoliu dedicat în fața mamografului. Sânul cu leziunea suspectă este comprimat cu padela mamografului. Se alege pe imaginea mamografică leziunea, se pune un target pe ea și coordonatele se transmit către sistemul de biopsie Affirm. Se dezinfectează pielea și se efectuează anestezia locală. Sistemul de biopsie Affirm va conduce acul de biopsie exact pe poziția necesară atingerii țintei iar medicul va introduce acul exact în leziunea țintă și va preleva probele din leziunea suspectă.
Vacuumul joacă mai multe roluri în acest proces. El creează o presiune negativă care ajută la stabilizarea țesuturilor în timpul prelevării mostrei de țesut, ceea ce îmbunătățește precizia procedurii. Mai mult decât atât, asigură o aspirație constantă care contribuie la colectarea unor mostre suficiente pentru analiză, reducând riscul de repetare a intervenției. În plus, prin asigurarea unei prelevări uniforme și adecvate a mostrelor de țesut, vacuumul ajută la optimizarea preciziei diagnosticului.
După prelevare, se extrage acul de biopsie și se introduce un clip de marcaj, care va arăta locul exact de unde s-au prelevat specimenele. Apoi se decomprimă sânul de la mamograf și se face compresie manuală pe zona biopsiată aproxim. 10 min, cu interpunerea unei pungi speciale cu gheață. La final se pune un plasture sau se face un bandaj compresiv. Pacienta este instruită să evite efortul fizic și dușuri fierbinți 24-48 ore și aspirina 72 ore.
Este preferabil ca pacienta să vină cu sutien, astfel încât la sfârșitul biopsiei, după ce pacienta se îmbracă, să poată fi pusă și susținută punga de gheață de către sutien.
Fragmentele extrase sunt radiografiate (dacă leziunea țintă a fost reprezentată de microcalcificări, pentru a certifica prezența de microcalcificări) și apoi trimise la laborator pentru diagnostic histo-patologic și imuno-histochimic.
Complicațiile biopsiilor cu vacuum ghidate mamografic 3D
Efectele secundare sunt de obicei minime sau absente: reacții vaso-vagale în timpul procedurii, echimoze și durere după procedură (calmată cu paracetamol).
Complicațiile sunt reprezentate de sângerare prelungită, hematoame și infecții (ultimele în mod excepțional, deoarece se utilizează numai ace și instrumentar de unică folosință).
Biopsia cu vacuum are și un risc minim de reacții alergice pe care pacienta le poate dezvolta față de anestezicul local utilizat pentru procedură. Este un eveniment excepțional de rar, împotriva căruia se poate interveni în mod adecvat în cadrul clinicii.
În cazul în care ești îngrijorată cu privire la o eventuală diagnosticare a cancerului sau cu pașii de diagnostic necesari, discută deschis cu medicul; explicațiile sale te pot ajuta să te simți mai stăpână pe deciziile tale viitoare!
Avantajele Biopsiei AFFIRM sub ghidaj mamografic 3D, disponibilă în București doar la Donna Medical Center
Biopsia ghidată mamografic 3D reprezintă o alternativă rapidă și minim invazivă, la biopsia excizională chirurgicală. Prin efectuarea biopsiei sub ghidaj mamografic 3D, pacienta poate evita intervenții chirurgicale inutile, în situația în care leziunea se dovedește a fi benignă, dar în același timp permite un diagnostic de certitudine și o confirmare a malignității unor leziuni suspecte incipiente, nepalpabile, asimptomatice, orientând astfel un tratament corect și eficient, cu șanse de vindecare maxime.
În plus, sistemul AFFIRM poate fi utilizat și pentru introducerea cu precizie a acelor pentru marcaj preoperator (harpoanelor) cu ghidaj mamografic 3D cu tomosinteză în leziunile suspecte vizibile doar mamografic (microcalcificări sau distorsiuni arhitecturale), uneori biopsiate în prealabil și confirmate ca leziuni maligne, procedură disponibilă în Donna Medical Center.
Avantajele biopsiei mamare cu vacuum are, la rândul său, o serie de avantaje importante în diagnosticul și tratamentul afecțiunilor sânului:
- Precizie crescută: biopsia cu vacuum permite recoltarea precisă și controlată a mostrelor de țesut din zona suspectă, ceea ce permite obținerea unor mostre reprezentative;
- Eficiență: procedura este rapidă și eficientă, permițând prelevarea unui număr suficient de probe într-un timp scurt;
- Invazivitate redusă: procedura de biopsie cu vacuum este considerată minim invazivă deoarece necesită o incizie de dimensiuni reduse și utilizează un ac subțire pentru prelevarea mostrelor de țesut. Acest lucru reduce riscul de durere și sângerare;
- Recuperare rapidă: datorită naturii sale minim invazive, biopsia cu vacuum are o perioadă scurtă de recuperare;
- Diagnostic mai rapid: mostrele de țesut de înaltă calitate obținute ajută la un diagnostic precis și rapid al leziunilor mamare.
Referințe bibliografice: