Logo site

Prevenire si depistare cancer de sân

Cancer san

Există modalități de a preveni cancerul de sân?

Nu există o modalitate sigură de a preveni toate cancerele de sân. Există anumiți factori de risc modificabili cărora ar trebui să se acorde atenție.

Prevenirea

Puteți acorda atenție riscurilor modificabile prin:

  • menținerea unei greutăți sănătoase, în principal după menopauză;
  • exercitarea unei activitati fizice sustinute, cât mai des posibil (3 până la 6 ore/săptămână);
  • stabilind cu medicul dumneavoastră oportunitatea utilizării produselor pe baza de hormoni și contraceptivelor pentru dumneavoastră;
  • evitarea sau limitarea consumului de alcool; nu depasiti un consum pe zi si limitati-va la 4 sau 5 pahare pe saptamana;
  • evitarea tutunului.

Femeile cu risc ridicat

În prezența anumitor mutații genetice, a unui istoric familial semnificativ sau în urma unui calcul de risc efectuat în clinică sau în cadrul proiectului, riscul dumneavoastră de a dezvolta cancer de sân poate fi estimat ca fiind ridicat.

Screening

Cum depistăm cancerul de sân?

Detectarea precoce a cancerului de sân crește șansele de vindecare. Prin urmare, este înțelept ca toate femeile să se gândească la metodele de screening disponibile, în funcție de vârsta și starea lor. Aceste acțiuni simple pot reduce riscul de a dezvolta cancer de sân, dacă sunt făcute în mod regulat.

Mamografie

Mamografia este cea mai bună modalitate de a detecta cancerul de sân. Această examinare face posibilă detectarea leziunilor foarte mici atunci când nu sunt sesizabile la palpare.

Este singurul test recunoscut științific care ajută la reducerea mortalității prin cancer de sân.

Mamografia nu este un test sigur. De fapt, sensibilitatea sa la detectarea leziunilor este de aproximativ 90%. Astfel, aproximativ 10% dintre cancere pot trece neobservate de mamografie. Mamografia detectează tot felul de leziuni, altele decât cancerele. Astfel, 10 până la 15% dintre femeile care au o mamografie de screening ar putea fi nevoite să se supună unor examene de investigație, chiar dacă nu au cancer.

Decizia de a face o mamografie de screening este la latitudinea femeii care trebuie să cântărească avantajele și dezavantajele acestei examinări.

Notă generală

Beneficiile screening-ului sunt incerte la femeile a căror speranță de viață este redusă de probleme grave de sănătate, indiferent de vârstă.

Recomandări pentru screening-ul mamografiei:

Femei cu vârsta cuprinsă între 50 și 74 de ani

Mamografia este recomandată femeilor cu vârsta cuprinsă între 50 și 74 de ani la fiecare doi până la trei ani.
Pentru femeile cu risc, din cauza istoricului lor familial sau personal (de ex.: antecedente de leziuni cu risc crescut ), medicul le poate recomanda să facă mamografii în fiecare an.

Pentru femeile cu risc crescut (de exemplu, purtătoare de mutație BRCA) pot fi utilizate și alte examinări de screening (în principal RMN mamar) în combinație cu mamografia anuală.

Femeile cu vârsta cuprinsă între 70 și 74 de ani

În 2024, femeile cu vârsta cuprinsă între 70 și 74 de ani sunt sfatuite să facă o mamografie de screening la fiecare doi ani.

Femei cu vârsta de 75 de ani și peste

Nu există o recomandare clară pentru această grupă de vârstă. Decizia de a face o mamografie de screening după vârsta de 75 de ani trebuie să ia în considerare starea generală de sănătate a femeii, riscul ei de cancer de sân și să facă obiectul unei decizii cu medicul sau.

Notă generală

Beneficiile screening-ului sunt incerte la femeile a căror speranță de viață este redusă de probleme grave de sănătate, indiferent de vârstă.

Înainte de vârsta de 50 de ani, mamografia de screening nu este recomandată femeilor fără factori de risc semnificativi.

Pentru femeile sub 50 de ani, totuși, mamografia poate fi recomandată în anumite condiții. Consultați riscurile familiale pentru explicații suplimentare.

Pentru femeile cu risc, din cauza istoricului familial sau personal (de exemplu: antecedente de leziuni cu risc ), medicul poate recomanda să înceapă să facă mamografii înainte de vârsta de 50 de ani și să le facă în fiecare an.
Pentru femeile cu risc crescut (de exemplu, purtătoare de mutație BRCA), alte examinări de screening (cum ar fi RMN mamar) pot fi, de asemenea, utilizate anual, începând cu vârsta de 25 sau 30 de ani. Mamografia anuală poate fi recomandată și înainte de vârsta de 40 de ani, dar niciodată înainte de vârsta de 30 de ani.

Examenul clinic al sânilor

Examinarea clinică a sânilor (ECS poate fi efectuată de medic în timpul examinării periodice sau înainte de a lua pilula contraceptivă sau terapia hormonală (cum ar fi hormonii la începutul menopauzei).

Această examinare trebuie făcută de medic atunci când o femeie observă o modificare a sânilor ei.

În plus, un examen clinic al sânilor (ECS) poate fi util la femeile cu densitate mare a sânilor pe mamografie. Într-adevăr, sânii care sunt denși la mamografie nu sunt neapărat denși la palpare și invers.

Examenul constă în palparea ambilor sâni, a regiunii ambelor axile și a ganglionilor limfatici deasupra și sub claviculă. Studiile nu ne permit să concluzionam că examinarea clinică a sânilor poate fi folosită ca singurul mijloc de screening. Cu toate acestea, în 10% din cazurile de cancer, ECS este testul care a pus diagnosticul.

Autoexaminarea sânilor

Autoexaminarea sânilor nu este recunoscută ca o metodă eficientă de depistare a cancerului de sân. Studiile nu au demonstrat o reducere a mortalității prin cancer de sân

Pe de altă parte, este important ca femeia să investigheze orice modificări care ar putea apărea la nivelul sânilor ei (secreții, umflături, roșeață, modificări ale pielii sau mamelonului). Este important de reținut că poate apărea cancerul între două mamografii și consultați chiar dacă o mamografie recentă este normală.