Logo site

Ce este biopsia mamară, când se recomandă aceasta

Ce este biopsia mamara

În timpul unei proceduri de biopsie a sânului, un medic preia o mică probă de țesut, celule sau lichid din nodul sau zona suspectă a sânului, astfel încât să poată fi examinată într-un laborator la microscop.

O biopsie este singurul test care poate spune cu siguranță dacă este prezent sau nu cancer. Dacă este prezent cancerul, biopsia oferă, de asemenea, informații despre tipul și caracteristicile cancerului. Există mai multe tehnici diferite pentru efectuarea unei biopsii mamare, cum ar fi biopsia prin aspirație cu ac fin, biopsia cu ac central și biopsia chirurgicală.

De asemenea, medicul poate biopsia ganglionii limfatici de sub braț pentru a vedea dacă acolo cancerul s-a răspândit.

Dacă un test imagistic arată o zonă suspectă într-o altă parte a corpului, se poate face o biopsie pentru a vedea dacă s-a răspândit dincolo de sân cancerul și de ganglionii limfatici din apropiere.

Descriere

Prelevarea unei leziuni mamare folosind un ac activat cu arc (micro-biopsie) sau un ac mai mare asistat de un mecanism de aspirare cu vid (macro-biopsie) cu ajutorul ultrasunetelor.

Procedură

Examinarea are loc pe o masă cu ultrasunete. Te vei întinde pe spate.

Radiologul va localiza leziunea cu o sondă cu ultrasunete. El/ea va efectua apoi dezinfecția și anestezia locală, apoi va inciza pielea cu 4 până la 5 milimetri.

Ulterior, fie pentru o microbiopsie, fie pentru o macrobiopsie, radiologul va direcționa acul de biopsie către leziune folosind imaginile cu ultrasunete ca ghid. Mai multe probe vor fi apoi obținute și trimise spre analiză la laboratorul de patologie.

Un pansament va fi instalat înainte de plecare.

Durata examenului aproximativ 45 de minute.

Avertismente și precauții

Anti-coagulante

Informați medicul dumneavoastră și departamentul de imagistică medicală înainte de examen dacă luați anticoagulante (de exemplu: Aspirina, Coumadin, antiinflamatoare, etc.)

Alergie
Informați medicul dumneavoastră și departamentul de imagistică medicală înainte de examen dacă sunteți alergică la anestezice locale (exemplu xilocaina).

Pregătirea

Cel mai bine este să porți pantaloni sau o fustă în timpul examenului și să porți un sutien sport fără sârmă: fără jumătate de bust.

Puteți mânca o masă ușoară înainte de procedură.

Instrucțiuni după examen

Pansament

Dacă ați făcut o macrobiopsie (aspirație):

  • Timp de 24 de ore (zi și noapte): purtați un sutien care va exercita o presiune bună asupra pansamentului de presiune.
  • După 7 zile: îndepărtați benzile albe dacă sunt încă la locul lor.

Baia de duș

  • Timp de 7 zile: fără scăldat/înmuiere a rănii. Înotul în piscine și spa-uri este interzis, înotul până la talie este permis.
  • Când bandajul roz este îndepărtat, dușul este permis.
  • Aveți grijă să nu udați pansamentul.

Activități

  • Reluarea activităților trebuie să se facă treptat. Evitați să faceți exerciții fizice care necesită efort intens timp de 48 de ore după examen.
  • Evitați să ridicați obiecte grele (5 kg sau mai mult) timp de 48 de ore
  • Este posibil să vă întoarceți la muncă în aceeași zi cu procedura.
  • Pentru munca fizică, se recomandă să așteptați 48 de ore pentru a ridica obiecte grele (5 kg sau mai mult). Schimbarea temporară poate fi luată în considerare dacă este necesar.

Medicament

  • Continuați să luați medicamentele obișnuite.

Rezultate

  • În funcție de rezultatele obținute, medicul radiolog poate prescrie examinări suplimentare pentru continuarea investigației.

Efecte secundare

Pentru câteva zile și chiar până la 4 săptămâni după procedură, puteți simți:

  • Sensibilitate la locul biopsiei și durere ușoară;
  • Apariția unei vânătăi sau a unui hematom (mică umflătură) la locul biopsiei și furnicături. Dacă este necesar, luați acetaminofen în doza recomandată.

Aplicați o compresă uscată și rece (de exemplu, gheață într-o pungă de plastic înfășurată într-o cârpă) timp de 20 de minute după cum este necesar timp de 48 de ore după procedură. Dacă durerea continuă, se recomandă căldură la locul biopsiei.

Dacă aveți oricare dintre următoarele simptome sau semne mergeți la camera de urgență a celui mai apropiat centru spitalicesc:

  • Sângerare excesivă la locul biopsiei;
  • Durere acută la locul biopsiei;
  • Febră inexplicabilă mai mare de 38,5°C (oral);
  • Umflarea semnificativă a întregului sân.