Cum pot beneficia de mamografie decontata de CASM/OPSNAJ?
Condiția esențiala este să fiți asigurat CASM / OPSNAJ. Pentru a beneficia de acest serviciu, pacienții trebuie să aibă un bilet de trimitere emis de medicul specialist sau de medicul de familie, iar costurile consultației vor fi decontate de CNAS (Casa Națională de Asigurări de Sănătate) / OPSNAJ.
Ce sunt nodulii la sâni sau nodulii mamari?
Sânul femeii este alcătuit din țesut conjunctiv fibros, țesut adipos, nervi, vase de sânge, ganglioni, glande producătoare de lapte și ductul lactifer prin care circulă laptele mamar. Structura țesutului mamar variază în funcție de vârsta femeii și de modificările din timpul și de după sarcină.
Fiecare parte a sânului femeii poate reacționa diferit în funcție de modificările din organism, acestea având impact asupra sensibilității și texturii sânului și putând fi cauze ale apariției nodulilor.
Un nodul mamar este o masă de țesut din interiorul sânului, care se formează prin înmulțirea necontrolată a celulelor mamare într-o zonă a sânului. Nodulul la sân poate fi ușor deosebit prin consistența crescută față de restul țesutului. În timpul autoexaminarii lunare, s-ar putea să simți o formațiune cu margini bine definite sau o zonă de țesut mai dur. Pe lângă ceea ce simți prin palpare, s-ar putea să observi o culoare roșiatică în zona sânului sau textură cu aspect de „coajă de portocală”.
Nodul la sân înseamnă cancer?
Multe femei se sperie când descoperă un nodul, crezând că „Un nodul mamar este aproape întotdeauna cancer la sân”.
Un nodul ar putea fi un chist (un săculeț umplut cu lichid, care poate fi drenat), alte tipuri de tumori necanceroase, precum fibroadenomul, mai rar poate fi chiar un cheag de sânge. Ar putea fi de asemenea un „pseudo-nodul”, cauzat de schimbările hormonale.
Pe de altă parte, nu este bine nici să fii în situația opusă, să refuzi să crezi, să îți spui „Mie nu mi se poate întâmpla” sau „Sunt prea tânără să am cancer.” Într-adevăr, probabilitatea ca nodulul să fie canceros este mai mare pentru femeile în vârstă, care au trecut de menopauză, dar aceasta nu este o regulă.
Din păcate, multe femei sunt convinse că „un nodul nu poate fi cancer în cazul în care au un istoric de chisturi la sân”, deși nu este adevărat. Dacă ai avut în trecut noduli care s-au dovedit a fi chisturi și nu au reprezentat motive de îngrijorare, nu poți avea nicio garanție că un nou nodul va fi la fel.
Ce simptome pot avea în cazul în care am un nodul la sân?
Modificările la nivelul sânului se pot identifica în primul rând prin autoexaminarea lunară urmată, după caz, de investigațiile recomandate de medici, la intervale stabilite în funcție de diferiți factori, cum ar fi istoricul familial, predispoziția genetică de a dezvolta cancer, existența unei formațiuni suspecte sau vârsta pacientei.
Principalele simptome care te atenționează asupra existenței unei formațiuni mamare se manifestă în felul următor:
- Ai sânii dureroși sau sensibili;
- Simți o formațiune cu marginile bine definite;
- Observi o zonă îngroșată, proeminentă față de restul țesutului mamar;
- Pielea ta prezintă modificări ca roșeață, aspect de „coajă de portocală” sau adâncituri;
- Un sân este evident mai mare decât celălalt;
- Observi modificări ale mamelonului (ca inversia mamară) sau ai scurgeri spontane la nivelul mamelonului.
Dimensiunea nodulului pe care l-ai simțit la palpare nu este un criteriu bun în funcție de care să îți faci griji sau nu. De obicei, prin palpare, o pacientă poate simți un nodul care are deja 2 cm, fiind cam de dimensiunea unei cireșe. Cancerul poate fi foarte mic atunci când o femeie îl simte, nodulii identificați prin mamografie sau ecografie pot fi foarte mici. Cel mai bine este să îl descoperi atunci când este mic, pentru a putea să îl învingi.
Există anumite simptome care le însoțesc pe cele ale nodulilor mamari și care atenționează asupra unei afecțiuni grave a sânilor. Dacă te confrunți cu una sau mai multe manifestări din cele enumerate mai jos, e nevoie să te programezi de urgență la un specialist:
- Ai simțit o formațiune în zona axilei;
- Ai simțit o formațiune nedureroasă care are marginile neregulate;
- Ai scurgeri cu sânge sau puroi la nivelul mamelonului;
- Ai dureri la nivelul oaselor.
Multe femei merg la medic abia când simt o durere acută. Durerea mamară poate să fie un simptom al unui nodul, manifestându-se ca o sensibilitate acută, junghi, presiune, durere sau ca o senzație de arsură. Când aceste dureri persistă și nu au legătură cu cele specifice ciclului menstrual, cele mai multe femei se sperie, crezând că în spatele durerii stă o afecțiune severă. Singurul care poate pune diagnostic asupra acestor dureri este medicul.
Dacă am implanturi mamare, există pericolul ca acestea să se rupă în timpul unei mamografii?
Riscurile ruperii protezei (implantului) mamare sunt foarte minime. Pentru femeile cu proteze mamare se iau măsuri speciale. Prin urmare, este foarte important să spuneți tehnicului înainte de a începe mamografia că aveți proteze mamare. Tehnologii știu cum să comprima cu atenție sânii pentru a maximiza mamografia fără ruperea implantului.
Doare să faci o mamografie?
Mamografia provoacă întotdeauna un anumit grad de disconfort sau durere cauzată de compresia sânului. Durerea poate varia de la o femeie la alta in functie de nivelul ei de sensibilitate. Această compresie este totuși necesară pentru a obține o imagine bună și pentru a reduce radiația. Durează doar 10 până la 15 secunde. Dacă sânii tăi sunt sensibili, este important să spui tehnologului înainte de examen.
In urma mamografiei mi s-a spus ca am microcalcificari. Ce înseamnă?
Microcalcificările sunt mici depozite de calciu care se formează în canalele mamare. Nu sunt palpabile, sunt vizibile doar pe mamografie și pot lua forme diferite, în funcție de faptul că însoțesc leziuni benigne (fără riscuri, cum ar fi fibroadenomul) sau leziuni riscante sau maligne (canceroase). Radiologul poate solicita imagini suplimentare pentru a le caracteriza mai bine. Dacă par „benigne”, nu există nicio urmărire specială de făcut și nu există motive de îngrijorare. Dacă probabil sunt benigne, se va recomanda o mamografie de urmărire, de obicei la 6, 12 și 24 de luni.
Dacă aspectul lor este incert, medicul radiolog poate solicita o biopsie care este o probă din țesuturile care conțin microcalcificările. Acestea vor fi analizate și acest lucru va permite să se facă un diagnostic precis asupra tipului de leziune: benignă, cu risc, cancer in situ sau cancer infiltrant.
În urma mamografiei, mi s-a spus că am distorsiune. Ce înseamnă?
Este o anomalie subtilă care se caracterizează prin întreruperea arhitecturii normale a sânului. Apoi se solicită o examinare suplimentară (imagini suplimentare și/sau ecografie) pentru a clarifica imaginea. În unele cazuri, poate fi solicitată o probă de țesut (biopsie).
În urma mamografiei, mi s-a spus că am un nodul benign. Ce înseamnă?
Fibroadenoamele și chisturile sunt cei mai frecventi noduli benini. Displazia mamară sau boala fibrochistică a sânilor este o cauză frecventă a sânilor noduli sau a nodulilor la ambii sâni.
Ce este o biopsie de sân?
Puncția de sân sau biopsia mamară este o procedură prin care se extrage un fragment din tumora descoperită la nivelul sânului. Fragmentul va fi supus unei examinări histopatologice pentru obținerea diagnosticului definitiv. Astfel, se face diferența certă dintre leziunile benigne și cele maligne (canceroase), dictând conduita terapeutică adecvată.