Microcalcificările sunt mici depozite de calciu care se formează în canalele mamare. Nu sunt palpabile și sunt vizibile doar pe mamografie.
Exemplu de microcalcificări. Extras dintr-o mamografie de screening. Toate drepturile rezervate CHU de Québec-Université Laval
Ele pot lua diferite forme și este uneori dificil pentru radiolog să știe dacă însoțesc leziuni benigne (fără risc, cum ar fi fibroadenomul) sau leziuni riscante sau maligne (canceroase). Imaginile suplimentare pot permite radiologului să clarifice cauza microcalcificărilor.
Dacă medicul radiolog consideră că au un aspect „benign”, nu există o urmărire specială de făcut și nu există motive de îngrijorare. Dacă radiologul consideră că sunt probabil benigne, se va recomanda o mamografie de urmărire, de obicei la 6, 12 și 24 de luni.
Dacă au aspect nedeterminat, medicul radiolog poate solicita o biopsie care este o probă din țesuturile care conțin microcalcificările. Acestea vor fi analizate și acest lucru va permite să se facă un diagnostic precis asupra tipului de leziune: benignă, cu risc, cancer in situ sau cancer infiltrant.
Trebuie remarcat faptul că aceste calcificări sau macrocalcificările mai mari, în general, nu necesită investigații, deoarece nu sunt asociate cu cancerul.
Calcificările și microcalcificările nu sunt legate de consumul de calciu.